Előszó

2012. december 15., szombat

Bejgli

Hasznos tippek, a szép és finom beigli elkészítéséhez. Recepttel, trükkökkel, és nagyon részletes videóval.








Mák vagy diótöltelék 2 db 450 g-os beiglihez

120 ml víz
125 g cukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet fahéj
1 marék mazsola
210 g darált mák vagy dió
30 g édesmorzsa

Elkészítés keverjük össze az édesmorzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk belőle 240 g-os darabokat. Tehát ez az anyaghányad, két töltelékre elegendő. Ezért készítsük el, egyszer mákkal, másodszor pedig dióval.
 

Tészta, 4 félkilós beiglihez

100 ml tej
2 db tojás sárgája
10 g élesztő
520 g liszt
50 g porcukor
2 csipet só
160 g vaj
100 g mangalica sertészsír
1 rúd vanília kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja

Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.
A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük, de nem szükséges felfuttatnunk.
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót a reszelt citrom és narancshéjat.
Majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.
Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt osszuk 4 db 245 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben.

A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét hajtsuk befelé. Majd tekerjük fel a beigliket, buborékmentesen.

Kenjük le a beigliket 2db sárgája és egy darab egész tojás keverékével. Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg tojás fehérjével vékonyan és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt szurkáljuk meg és 200 fokos előmelegített sütőben kb 25- 30 perc alatt süssük készre. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat. A hűvös száraz helyen tárolt beigli 30 napig eltartható, De frissen az igazi.

Tippek a jó beigli készítéséhez:

Mitől reped a beigli a sütőben?

Figyeljünk oda, hogy a tészta, és a töltelék azonos keménységűre készüljön. Ha túl lágy a töltelék, akkor a belőle kisülő vízgőz szétrepeszti a tésztát. Ha túl kemény a töltelék, akkor a szárazság miatt fog szétrepedni.
Az is probléma, ha túl sok cukrot tartalmaz a töltelék. Ilyenkor sütés közben kiolvad, mivel a többi összetevő már nem tudja felszívni az aránytalanul sok cukrot, és szétcsapja a tésztát a sütőben.
Ugyanez a probléma lép fel, ha túl zsíros tölteléket készítünk.
A tészta recepttől függetlenül is szétrepedhet. Ez akkor fordulhat elő, ha például túl vékonyra nyújtjuk a tésztát, vagy ha a töltelék szétosztása közben durván nyomkodva megsértjük a tésztát. Illetve, ha sütés előtt elfelejtjük megszurkálni a beiglit.
Sütés közben is probléma lehet, ha túlforróra állítjuk a sütőt. Ilyenkor a külső réteg túl gyorsan kérgesedik, és a belső szaftos részből kiáramló gőzök szétrepesztik a sütemény kérgét.

A lényeg, viszont ha kireped, ha nem, hogy finom legyen.



9 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a fotók és a recept pedig szinte hajszálpontosan a mami receptje. :) Isteni finom! Ja, és most már egyenesen repedés-párti vagyok, az ott megpirult töltelék a kedvencem! :D

    VálaszTörlés
  2. Szia Vilmos! Ez alapján készült (pontosabban a laptopkonyhás videó alapján) karácsonykor a bejgli! Nagyon elégedett volt mindenki, nagyon könyyű volt elkészíteni és ez fogyott el a leghamarabb. :) Köszönjük.

    Itt meg tudod lesni:

    http://balhetterem.blogspot.com/2011/12/bejgli-2011.html

    VálaszTörlés
  3. Kedves Vilmos! Ezt is el lehet készíteni korábban és lefagyasztani karácsonyig?
    Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági! Természetesen lefagyasztható, de frissen az igazi.

      Törlés
  4. Ez nem az a videó, ami alapján tavaly elkészítettem a bejglit:-( Ott a töltelék különleges technikával készült gyönyörű egyenletesre, azt szerettem volna újra látni.
    Remélem, emlékszem rá, hogy is volt.:)

    VálaszTörlés
  5. Mit jelent, hogy sütés után formázzuk a rudakat?

    VálaszTörlés
  6. Szia Vilmos! Hol van a videó? Tavaly fent volt egy részletes videó a youtubon, már nincs ott 😔

    VálaszTörlés
  7. Szia Vilmos! Hol van a videó? Tavaly fent volt egy részletes videó a youtubon, már nincs ott 😔

    VálaszTörlés