Előszó

2012. február 28., kedd

Kókusztorta Zilatortaformában (gluténmentes, tojásmentes, nyírfacukros)

Recept 1 db 12 szeletes tortaformához

Piskóta
500 g tejföl
100 g kukoricaliszt
100 g kókuszreszelék
10 g kakaópor
150 g nyírfacukor

Az összetevőket tegyük egy tálba és egyszerűen keverjük össze. Majd töltsük sima nyomócsővel ellátott nyomózsákba.
A szilikon formát vékonyan fújjuk ki formaleválasztóval, de NE tegyük bele a sütőkarikát. A szilikon forma aljába kb. 1 cm vékonyan nyomjuk be a piskótát, majd egy kissé rázzuk meg a formát, hogy a massza elsimuljon.
Egy tepsire helyezzünk szilionos sütőpapírt, majd tegyük rá az egy cm magas sütőkarikát, ebben kenjük el a maradék piskótamasszát.
180 C-fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre a piskótákat.
Miután kisültek a piskóták, illesszük a 4 cm-es sütőkarikát a szilikonformába, de a piskótát ne vegyük ki belőle. Tehát a szilikonformánkban benne van egy vékony piskóta, és rajta van a 4 cm-es sütőkarika, valamint van egy egy cm vastag piskótalapunk, ami a torta alja lesz. Most készítsük el a krémet.

Kókuszkrém:
500 ml tej
100 g kukoricakeményítő
200 g nyírfacukor
200 g kókuszreszelék

A kukoricakeményítőt oldjuk fel egy kevés tejjel, a többi tejet forraljuk fel, majd sűrítsük be a keményítős résszel. Ezután keverjük bele a nyírfacukrot és a kókuszreszeléket. Az elkészült főzetet még melegen töltsük a tortaformába (amiben benne van az egyik piskóta), Gondosan, hézagmentesen oszlassuk el a formában, majd a tetejét kenjük meg forró sárgabaracklekvárral és zárjuk le a másik piskótával. Fordítsuk meg a tortát, a szilikonforma azonnal leválasztható és a torta szeletelhető.

Öntet
Tejcsokoládé ganache

300 ml állati tejszín
200 g tejcsokoládé

A tejszínt forraljuk fel majd, turmixszoljuk el benne a tejcsokoládét. Lehűtve töltsük a torta üregeibe.
Ízlés szerint, elegánsan díszítsük

Tipp: Fokozhatjuk az élvezeti értékét, ha a kókuszkrémet tej helyett kókusztejjel készítjük
Egyéb zilatortaformában készült recept:
Máglyarakás (VIDEÓ)

2 megjegyzés:

  1. Kedves Vilmos!

    Nagy baj lesz belőle ha kukoricaliszt helyett sima finomlisztet használok? tudom hogy akkor nem lesz gluténmentes, de ezenkívűl lenne belőle valami probléma?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem próbáltam, de valószínűleg bármilyen liszttel működik.

      Törlés