Recept 1 db 23
cm átmérőjű tortakarikához
Felvert lap
A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük,
majd belekeverjük az összekevert lisztet és diót. A masszából öt lapot kenünk
zsírozott lisztezett tepsire, és kisütjük 210 C-fokon 10 perc alatt.
Krém
250 ml tej
Negyed vaníliarúd kikapart belseje
5 db tojás sárgája
50 ml rum
A tejet felforraljuk a vaníliával, majd hozzáadjuk a
tojással kikevert cukrot, és 85 C-fokig hevítjük, folyamatos keverés mellett. A
tűzről levéve hozzáadjuk a diót. A langyosra hűlt főzetet kihabosítjuk a vajjal
és a rummal.
Töltés
A krémet 4-felé osztjuk és az öt lap közé töltjük
egyenletesen.
A kidermedt torta tetejét lekenjük forró lekvárral, és
áthúzzuk 40 C-fokos fondánnal, amibe csokoládéval pókháló mintát spinelünk.
A torta oldalát dióval panírozzuk.
Erősnek érzem egy Eszterházy torta esetében, hogy az össztömeg közel negyede cukor legyen, és még erre jön rá a lekvár+fondant+csokoládé...
VálaszTörlésLearning Based Web
VálaszTörléskifogom pråbalni . es at varialni kicsit ugy,hogy a diabeteszeseknek se legyen nagy bun enni belöle.
VálaszTörlésKöszi, hogy megadtad a receptjét, ez a kedvenc tortám.
VálaszTörlésMegnyugodtam, eddig is hasonló recepttel készítettem ezt a tortát. :-) A tésztánál van eltérés, mert 33 dkg darált diót teszek bele, a lekvárról eddig még nem tudtam és én csigavonalban viszem rá a csokit. A krémet dupla mennyiséggel, de ezekkel az arányokkal készítem (sajnálom a kimaradó 5 tojás sárgáját :-) ), de eddig mindig elfogyott.
VálaszTörlésSzia! Isteni a recept, elsőre sikerült. Azonban másodszorra kicsapódott a vaj (2x is). Tudnál tippet adni hogy mi lehet a baj? Még melegen adom hozzá a vajat, és teljesen kihűtöm, úgy habosítom.
VálaszTörlésSzia igaz nem engem kérdeztél de én pl a vajat kihabosítom robotgéppel és a már teljesen kihűlt szobahőmérsékletű!!főzött krémet 3 részletben adom hozzá,csodálatos krémem szokott így lenni!!!lényeg hogy a vaj és a krém közel egy hőmérsékletű legyen de ha még is kicsapódik akkor óvatosan tedd be a mikróba néhány másodpercre kb 10-15 mp,műanyag tálba!,akkor felolvad a vaj és rákeversz géppel beteszed a hűtőbe kb 20 percre dermedni és újra kevered,de ne túl sokáig!! és eltűnnek a kicsapódás nyomai :)
TörlésA tetejér hogy kell a fondánt készíteni? 4 nap múlva keszíteném ferjem szulinapjara! Koszonom a segitseget!
VálaszTörlésA tetejér hogy kell a fondánt készíteni? 4 nap múlva keszíteném ferjem szulinapjara! Koszonom a segitseget!
VálaszTörlésimádom ahogy készíti a csodálatos tortákat.ez a torta lesz a következő amit megfogok sütni
VálaszTörlésKiváló recept! Köszönöm!
VálaszTörlésszia, maga a krém nagyin finom , de hát az állaga az nem is olyan sűrű, én nem vagyok megelégedve a receptel .
VálaszTörlés